Har varit 2013Samtalsgruppen Anderstorp

2013-10-01                

 

En grupp om hela 23 personer hade samlats i Kupans lokal i Anderstorp.

Magnus Heige hälsade välkommen och berättade att han varit med i prostatacancer-arbetet under 20 år. Bengt Ekvall sekreterare i ProLiv medverkade vid träffen.

Var och en fick sedan berätta om sin sjukdom, behandling och läget idag. När man lyssnar på berättelserna kan man knappast tro att det är samma sjukdom man talar om. I gruppen hittar man behandlingar som öppen kirurgi, robotoperationer, strålning av olika slag och hormonbehandling. Någon hade även genomgått cellgiftsbehandling andra gick på hormoner för att hålla tillbaka cancern. ”Vänta och se” utan behandling men med kontinuerlig uppföljning hade några valt.

Kostens betydelse i förebyggande syfte och efter diagnos diskuterades. Det finns inga vetenskapliga bevis för kostens inverkan, men har säkert en stor betydelse.

Biverkningar i form av läckage, störningar i sexlivet visade sig vara ganska vanliga. Flera berättade om sina positiva erfarenheter och tröstade med att flera av symptomen försvinner med tiden. För de med svåra läckage fick vi höra att det finns möjligheten att operera in en ”kran”, konstgjord slutmuskel, för att reglera flödet.  För att få ordning på sexlivet berättade en av deltagarna om den hjälp han fått av sexologen Christina Ljunggren i Jönköping.

Bengt Ekvall berättade om mycket lyckade infodagar i foajén på Ryhov och om höstens allmänna möten med David Robinson till Jönköping och Värnamo och Bruno Larsson i Eksjö som föreläsare.

Samtalsträffar under gemytliga former ger deltagarna nyttiga lärdomar och ytterligare kunskap om sin prostatacancer. Man får svar på många frågor och kan diskutera problem och möjligheter med andra i en liknande situation.

 

Samtalsgrp A-torp